CONTEMPOLAB 2015

CONTEMPOLAB 2015

#5contempoLAB | СУПЕР[М]АРТ[КЕТ] (BG)

#5contempoLAB|СУПЕР[М]АРТ[КЕТ] ||| кръгла маса по арт мениджмънт
19 октомври 2015 || 18:00 – 20:00 ч
локация: графит галерия варна варна
вход свободен


Петата поредна лабораторията по арт мениджмънт contempoLAB през 2015 ще протече като кръгла маса върху проблемите и тенденциите на доброто презентиране на артиста  и инструментите за изграждане на успешна кариера на локалните и международни пазари, #5contempoLAB|СУПЕР[М]АРТ[КЕТ] е продукт на колаборация между фондация „Рая Георгиева”, Сдружението на варненските художници , галериите „Графит”, „Буларт” и  „Стефан Стоянов” /България – САЩ/.  Лектори са водещи международни експерити, галеристи, куратори, арт дилъри и музейни специалисти от България, Австрия, Турция и Хърватска, членове на международното жури по проекта на Сдружението на варненските художници -  „СУПЕРМ[АРТ]КЕТ”, който ще бъде представен на широката публика през ноември 2015. В основата на проекта  СУПЕР[М]АРТ[КЕТ]  е поставена идеята за създаване на своеобразен  симулакрум на световния арт пазар, в който активните участници се включват непредубено. Симулакрумът е образуван чрез селекцията на произведения на приелите поканата за участие твопци без ограничения от някакъв характер. Изложбата от селектирани творбите създава умален пазарен модел според критериите на експерното жури.В контекста на изследването #5contempoLAB СУПЕР[М]АРТ[КЕТ]   бе програмирана в резултат на проучването на нагласите на локалните артистични общности и кризистната необходимост от познания за успешно презентиране. #5contempoLAB|СУПЕР[М]АРТ[КЕТ]  е предназначена за  художници в началото на творческия си път, за творци с активност на художествената сцена, които искат да развият и надграждат уменията си за презентиране, за галеристи и  културни оператори , ученици и студенти  по изкуствата. По време на дискусиите ще се разглеждат добрите практики във взаимоотношениета  творец- куратор/галерист/дилър - колекционер, възможностите на изгряващите звезди да участват на световните форуми за изкуство, оцеляващи стратегии в галерийните  практики,музеят като бранд и др.
ЛЕКТОРИ и ТЕМИ
Как се позиционира млад артист на световните форуми за изкуство
Башак Сенова (Турция) - куратор . Курирала е Павилиона на Турция на 53-то Венецианско биенале (2009), член на на Консултативния съвет на 14-то Истанбулско биенале, куратор на Фотографското биенале в Хелзинки (2014), на международните проекти UNCOVERED (2010–2013) в Кипър, била е ко-куратор на  второто биенале за съвременно изкуство D - 0 ARK Underground (2013) в Босна и Херцеговина. През 2015 курира Павилиона на република Македония на 56 Биенале във Венеция, и е избрана за куратор на  четвъртото Биенале за Ленд Арт в Монголия 360° през 2016.
Ролята на куратора за успешната кариера на артиста
Бранко Франчески (Република Хърватска) – куратор,директор на Музея за изящни изкуства – Сплит, Република Хърватска, директор на Музея на авангардното изкуство, гр. Вараждин, член на Организационния комитет на 45-ия Салон на изкуствата в Загреб , куратор на Хърватския павилион на 55-то Биенале във Венеция (2013), куратор на хърватския павилион на 26-то Биенале в Сан Пауло , Бразилия (2004), на второто международно биенале в Прага, Чехия (2005), на павилиона на република Хърватска на 52-то Биенале ,Венеция (2007), на  11-то Биенале на Архитектурата във Венеция (2008), член на кураторския екип на Международното биенале за млади артисти , Букурещ  (2006, 2012).
Музеят като бранд
Надежда Джакова – изкуствовед и куратор, завеждащ филиал  Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство, София към Националната галерия.
Ролята на арт-дилъра/галериста за кариерата на артиста
Стефан Стоянов (България-САЩ) –галерист и арт дилър; cобственик на галерия „Стефан Стоянов”, Ню Йорк /наследник на галерия „Лукс” в Манхатън(2002)/. На 55-то Венецианско биенале (2013) в Павилиона на Куба представя кубинския дисидент Мария-Магдалена Кампос Понс.
Какъв е работещият модел на взимоотношения между артист-частна галерия-колекционери
Ханс Кнол (Австрия) –куратор и галерист, собственик на галериите Knoll във Виена / от 1985/ и Будапеща /от 1989/. Член е на Асоциацията на австрийските галерии. Преподава културен мениджмънт в Института по културология във Виена, във Виенския музикален университет и Университета Уебстър във Виена. Ръководител проект "Източноевропейски колекционери" -  научното изследване за колекционирането на съвременно изкуство в източно европейските страни.Един от учредителите на Панаира за съвременно изкуство в Москва /1996/.
Техники за привличане на вниманието на галеристи и куратори
Дора Дончева е галерист и куратор,директор комуникации на международния фестивал на съвременното изкуство „Продукт”, Варна /2006 – 2008/; ко-kуратор на Международното биенале на визуалните изкуства „Август в изкуството” / 2000- 2003/; Куратор на международния фестивал за съвременно изкуство contempo; мениджър и куратор на галерия „Буларт” /от 1996 г /; Издател на Арт Нюз Бюлетин – електронно списание за световни арт новини,от 2002.
Добри практики при публично финансиране на проекти в областта на културата
Десислава Георгиева - експерт публична администрация, началник-отдел „Фестивали и проекти”, отдел „Култура”, Община- Варна.
Особености на българския пазар на изкуство
Петра Димитрова – културен мениджър, директор на галерия „Графит”  от 2011г.; директор на международния фестивал за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства „Vertigo”.

 =-=-=-=-=-


contempoLAB е образователна платформа по арт мениджмънт за млади професионалисти, художници, галеристи, куратори и културни оператори. Платформата е създадена като част от структурата на фестивала CONTEMPO, организиран от фондация „Рая Георгиева”.


#5contempoLAB|СУПЕРМ[АРТ]КЕТ се организира съвместно от Сдружението на варненските художници, фондация „Рая Георгиева”, галерия „Графит”, галерия „Буларт”, галерия „Стефан Стоянов” и се финансира от фонд „Култура” на Община Варна, М ТЕЛ,Строителна компания „Комфорт” и частни спомосъществуватели.
=-=-=-=-=


ФОНДАЦИЯ „РАЯ ГЕОРГИЕВА” е учредена през 2009 във Варна. Нейните основни цели са да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева /1978 - 2009/, да подкрепя и дава възможност на млади творци да реализират идеите си, като създава събития и сцени за творчески диалог и експерименти.
.-.-.-.-


за повече информация  :
Фондация „Рая Георгиева” | 0887 244 882| www.contempovarna.org
Сдружение на художниците – Варна | 0988 366 992 | www.sbh-varna.com

Галерия „Графит” | 0888 556 393 | www.graffitgallery.com
Галерия "Буларт" | www.dorabulart.com

1 коментар:

  1. Кто-нибудь здесь когда-либо испытывал финансовый кризис? У меня была, и это была непростая ситуация, потому что я потерял почти все, и я не мог объяснить, как все прошло, но Covid-119 действительно меня испортил, но я благодарен сегодня за все Г-н Ли сделал для меня помощь с ссудой под 2%, чтобы вернуть мой бизнес, и сегодня я рад, что жизнь была несправедливой по отношению ко мне в течение всего периода Covid19. Г-н Ли - кредитный специалист, который работал с крупной американской компанией, которая ссужает деньги всем, кто ищет ссуду и готов заплатить взамен под 2%. Его адрес электронной почты: 247officedept@gmail.com И WhatsApp: + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване