CONTEMPOLAB 2015

CONTEMPOLAB 2015

Проект 0 в CONTEMPOLAB 2012


Представяне на Проект 0 в CONTEMPOLAB 2012
ВАРНА 15-16 декември 2012

проект 0
представят: Владия Михайлова (куратор на проекта), Кирил Кузманов (автор на проекта)

15 ДЕКЕМВРИ 2012 (събота)  19:00 - 21:00 часа
 
Contemporary Space | ул.М.Балабанов 21| Варна


за проекта

Проект 0 на художника Кирил Кузманов за построяване на двойна огледална стена, която да пресича ул. „Златарска” в пловдивския квартал Капана, продължава до 2013 година.
Той започна през 2010 г. с идеята за това да се създаде произведение на изкуството в градска среда, което да бъде свързано преди всичко с конкретното място и хората, които живеят в него. Поради това, идеята на проекта включва и самия процес на неговото реализиране. Огледалната стена е съставена от 50 фрагмента, по 25 от двете си страни, които да могат да бъдат заявявани предварително като по този начин се генерират средства за осъществяването на работата. Всеки един от фрагментите има определени размери и точно изчислени средства на материалите и труда, необходими за неговото изработване.

До момента посредством различни изложби, разговори и презентации, както и множество публикации, проектът успя да привлече голям брой съмишленици, които да допринесат за развитието и разпространението на тази идея. Така той изпълни целта си да превърне хората, включили се в него в активни участници и да ги въвлече самия процес на създаване на художествената творба.

В края на първоначално зададения срок за заявяване на всичките 50 фрагмента има 18 човека, които притежават предварително фрагмент от огледалото и които формират разнообразна общност от хора. Те са художници, менажери, галеристи, бизнесмени, дизайнери, архитекти и т.н., сред тях има хора от Пловдив, София и други градове от страната, а също така и граждани на други държави.
Поради продължаващия интерес, срокът за заявяване на фрагменти се удължава до 2013 година. В сътрудничество с Фондация Отворени Изкуства, отделните фрагменти могат да бъдат заявени предварително чрез дарение от всеки, който желае да участва.
Така реализацията на работата зависи от самите хора и техния интерес да се включат в проекта, а самата огледална стена ще бъде построена в момента, в който бъдат заявени всичките 50 фрагмента.

представянето на проект 0  на contempolab 2012 e с партньорството на фондация „Отворени изкуства”, Пловдив  и подкрепата на  Археологически музей  Варна и Contemporary Space Варна



  
за събитието

contempolab е образователна платформа по арт мениджмънт за млади специалисти, галеристи и куратори, част от програмата на фестивала contempo.
Фестивалът  за съвременно изкуство contempo e некомерсиална платформа за насърчаване, популяризиране и представяне на творчеството на млади автори до 35 години.Създаден по идея на художничката Рая Георгиева /1978-2009/ contempo се реализира от фондация „Рая Георгиева”  от 2009 година с партньорството и подкрепата на формални, неформални младежки организации, бизнес  и публични структури в областта на културата и креативните индустрии.
Куратор на Contempo 2012 е Дора Дончева


Фондация „Рая Георгиева” е учредена през 2009 във Варна. Нейните основни цели са да съхранява паметта за творчеството на художничката Рая Георгиева /1978 - 2009/, да подкрепя и дава възможност на млади творци да реализират идеите си, като създава събития и сцени за творчески диалог и експерименти.
  
проект 0
Владия Михайлова (куратор на проекта), Кирил Кузманов (автор на проекта)

CONTEMPOLAB 2012
15 ДЕКЕМВРИ 2012 (събота)  19:00 - 21:00 часа
Contemporary Space | ул.М.Балабанов 21| Варна

контакти:
ФОНДАЦИЯ „РАЯ ГЕОРГИЕВА”
тел. 0887 244 882
www.rgfoundation.blogspot.com
www.contempolab.blogspot.com